Tibetan TerriŽr & Tibetan Mastiff

Over ons-About us Onze honden - Our dogs Foto's-Pictures Puppies Tibetan-Tibetaanse TerriŽr Contact
Informatie-Info In Memoriam Gezondheid-Health Puppies Tibetan-Tibetaanse Mastiff  Links

 

Gezondheid

Is een groot begrip, en iedere verantwoordelijk persoon vult dit begrip voor zichzelf in, zo ook wij.
Gezondheid is voor ons net als een lief karakter het belangrijkste waar wij voor gaan. Dat houdt in dat we niet streven naar de
"winnende Showhond"te creŽren ,
want dat is voor ons ondergeschikt, showen is een hobby waar zowel hond als baasje plezier in moeten hebben en niet alle hondjes vinden showen leuk. Maar dat wil niet zeggen dat indien een hond niet op de Show is geweest waardeloos en niet rastypische zou zijn!!

NEE het tegendeel juist. Zulke hondjes kunnen hun zelf zijn en heerlijk hond blijven en er worden hun geen verplichtingen opgelegd.
Showen is Fun zeggen wij altijd en of onze hond nu de beste winnende is of gewoon een leuke kwalificatie krijgt,
Wij houden van onze honden ongeacht wat een Keurmeester op dat moment van ons hondje vindt:-)


Wij laten onze honden ook op allerlei erfelijke ziektes testen.


Voordat een Meisje een nestje krijgt heeft ze al heel wat onderzoeken gehad.
Ze gaat naar een erkend Oogarts voor Dieren en dit wordt elk jaar herhaald. Ze wordt gerŲntgend hoe haar heupen zijn ( op HD onderzocht)
 Deze uitslag is wordt opgestuurd naar de Raad van Beheer en die beoordeelt de heupen of ze goed zijn. Van de Raad van Beheer ontvangen we een officieel certificaat met de uitslag van de heupen. Tevens worden ze DNA getest.
Dit bovenstaande geld ook voor de toekomstige vader van een nestje . Ook hij wordt jaarlijks onderzocht en heeft natuurlijk ook alle gezondheidstesten gehad. Wij hebben zelf reuen maar worden minimaal ingezet voor de fok en we reizen menig kilometers af om passende partners voor onze meisjes te vinden. 1000km rijden of vaak nog langer is geen uitzondering.
Dit is voor ons zeer belangrijk om onze lijnen breed te houden en waar we naar streven een gezond en lief pupje te fokken.

 

 

Misschien wel leuk om u te vertellen.

Toen ik mijn eerste Tibetaanse TerriŽr meisje had "Snoesie" wilde ik gewoon een huisgenootje om te knuffelen en liefde te geven.
Maar de Fokster Jel van der Heide waar ik Snoesie weg had zei tegen me "Foekje" vindt je het niet een keer leuk om een showtje te lopen.
 Dus na enkele shows was ik en nog verslingerd aan het ras de Tibetaanse TerriŽr, en al gauw kwam er een Tibetaantje bij.
Maar om alleen mijn Tibetaanse TerriŽrs te hebben was voor mij niet genoeg ik wilde en nog steeds alles weten over hun oorsprong de voorouders de kleuren, types, bouw, eventuele ziektes weten, en ik kreeg heel veel informatie van Jel van der Heide waar ik mijn hondjes van had.
Ik had op een gegeven moment duizenden stambomen met de hand geschreven kopieŽn van stambomen,
oude boeken,krantenknipsels, foto's, en nog veel meer dingen verzameld.
Zat tot midden in de nacht in de literatuur te graven en te spitten, op een geven moment werd ik de wandelende encyclopedie genoemd door iedereen:-)

Ze hoefden maar een honden naam te noemen en ik dreunde de hele stamboom op met ouders grootouders overgrootouders,
kleuren van de honden en ga zo maar door.....
Ik volgde de Tibetaanse Mastiff ook , 20 jaar terug kwamen ze regelmatig op shows tegen,
maar we wilden eerst de ruimte hebben qua tuin en leefomgeving die we nu in
overvloed hebben om een Tibetaanse Mastiff in ons gezin op te nemen.
Doordat dit ras zo uniek is in karakter, werden het net al de Tibetaanse TerriŽr al gauw meer :-)

Nu heb ik inmiddels een computer net als iedereen waar ik alles in bewaar en opgeslagen heb.
dit was wel heel handig geweest toen in de tijd dat ik begon  om zo'n ding te hebben:-)

 

 

Met dank aan iedereen hier onder beschreven liefhebbers en fokkers die begaan zijn met de gezondheid van de Tibetaanse TerriŽr en Tibetaanse Mastiff.

Dit alles begon met mijn lieve vriendin  Jel van de Heide "Kennel van de Friesiana" Fokster van onze Snoes en Daisy nog immer dankbaar voor ben dat ik heel veel kennis en steun kreeg aangedragen van Jel, en het fijn is dat we na bijna 25 jaar nog steeds bloedlijnen en alles met elkaar bespreken. Jel is een grote steun voor mij en een power vrouw met een gouden hart, dank je Jel voor alles.

 


 Ik wil mijn allerliefste vriendin en moedertje  Jill White van "Kennel Gulgates" danken voor onze onvoorwaardelijke liefde en eerlijkheid en trouw.
Ook voor al haar honden die ze alleen aan mij toevertrouwde, lieve Jill ik weet dat je in de hemel jou Tibetaantjes bij ons nog elke dag ziet en van geniet,
zoals ik jou beloofd heb toen je wist dat je niet meer lang te leven had, dat ik jou hondjes en het fokprogramma met zorg en liefde zal omarmen en selectief door te geven aan anderen.
Ik mis je iedere dag, en zie dan jou Gulgates Tibetaantjes en menig keer schieten er tranen in mn ogen,
je bent een groot verlies voor de Tibetaanse terrier wereld
 Rust zacht lief moedertje en allerbeste vriendin van me, zal altijd van je houden.

 

 Dank je wel  "Primoz en Jana Peer van "Kennel Rombon", voor jullie prachtige gift van onze twee lieve Tibetaantjes Norkyong en Chi-Li-Li 
Dank ook mijn zeer dierbare Sloveense familie, ja familie die me opgenomen hebben in het project van de Native Tibetaanse terriers,
en voor hun eerlijkheid en liefde.
Hier kunnen veel landen maar vooral mensen een voorbeeld aannemen over hoe om te gaan met elkaar.
Ik zeg altijd behandel een ander zoals jezelf behandeld wilt worden. Ik ben mijn Sloveense familie dankbaar dat ze me liefdevol op hebben genomen.
Dank je mijn lieve vriendin  ,Alenka Pirc "Kennel Ngo-Ma's voor onze stoere jongen Shang , Dank je Mira "Kennel Tibaraki"voor ons blond meisjes Siva" Dank je  Anda Ovsec Kokot "Fokker van onze half Native dame Saya ze is zo vrij en lief" Dank aan alle anderen, Branka. Tatjana, Natasa, Liza, Metoda, Jasna, Meta, Katka, Sandi, Vanja en vele anderen die ik vergeten ben te noemen.

 

Thank you mine friends "Angela & Ivar Tenderman for our three lovely girls, Diva, Kaly en Sienna - Kennel Chenporewa"  from Estonia
Thank you "Olga Sotniova to trust us your lovely girl Dakota. Kennel Dakotta Clab Russia

 

Ik wil ook mijn twee lieve vriendinnen Monika Knispel en Petra Fanghaenel even noemen, zij zijn er altijd voor mij en met Monika kan ik heerlijk sparren over lijnen en combinaties in de Tibetaanse mastiff. Petra Fanghaenel zij staat me altijd met raad en daad bij vooral op het gebied van gezondheid want ze is Dierenarts maar vooral als vriendin in vrolijke maar ook verdrietige tijden dat geld voor alle twee, Monika ook ik kan altijd bij haar terecht.

 

Dankzij de kennis en inzicht is het voor mij mogelijk om mijn ideaal na te streven en heb al menig gezin of baasje gelukkig gemaakt met een lief gezond huisgenootje voor het leven en dank hun allen voor het vertrouwen in mij,
als persoon en liefhebster van deze twee bijzondere Tibetaanse rassen.


Hieronder heb ik wat begrippen op een begrijpende manier proberen uit te leggen omdat het iets begrijpelijke wordt deze termen

"Onze Tibetanen worden op alle erfelijke afwijkingen onderzocht".

Wat zijn erfelijke afwijkingen ? Want veel Gezinnen of Baasjes die een Tibetaanse Terrier of Tibetaanse Mastiff pup willen aanschaffen zeggen de termen die gebruikt worden natuurlijk niet veel. Het ging mij net zo hoor toen ik mijn eerste Tibetaanse TerriŽr kreeg!
 

 


 HD - Heupdysplasie

 Is een afwijking aan de heupkommen, vaak zijn de rondingen waar in de achterbenen vallen vlakker dan bij een gezonde heupkom en dan schieten de heupen uit de kom .
 HD ( afkorting van Heupdysplasie) kan erfelijk zijn ,maar ook speelt het milieu ( leefomgeving voeding enz..) ook een grote factor. Niet alle HD is erfelijk, maar er zijn duidelijk erfelijke vormen aanwezig en dat is heel goed na te gaan in de stamboomlijnen van een hond.
Wij willen ook absoluut niet met honden fokken die de norm HD - C  hebben! 
We fokken alleen met ouderdieren die HD-A of HD-B, en wat zeker zo belangrijk is dat de Grootouders, Overgrootouders ect.... ook goede heupen hebben, want een hond kan wel  HD-A als uitslag hebben maar als 1 of meerdere voorouders wel HD-C hebben, dan is het gevaar nog heel groot dat de erfelijke vorm van HD aan de volgende generatie wordt doorgegeven.
HD door milieu is moeilijk na te gaan , maar voor ons is het advies altijd aan de mensen, laat uw pupje geen dingen doen die heupen overbelasten zoals, naast de fiets laten lopen in het eerste levensjaar, trappen lopen, overdreven laten springen enz..
 Goede voeding is heel belangrijk!! Wij adviseren uw puppy zo snel mogelijk op volwassen voer te zetten en niet op puppy voer zoals door de voeding fabrikanten of verkoop punten van dierenvoeding verteld wordt.
Integendeel, het puppy voer bevat een hoog eiwit gehalte( proteÔnen) daardoor gaat de groei onnoemelijk snel en geeft soms ook vacht problemen bij jonge honden zoals o.a. jeuk, schilfers.
Bij grotere rassen zoals onze Tibetaanse Mastiff voorkomt het dat ze  groeipijnen krijgen.
Wij geven onze honden vers vlees en dat is natuurlijk het beste en de meest natuurlijke voeding die een hond kan krijgen.


 

Patella Luxatie

Dit is een aandoening aan de knieŽn van de achterbenen, een Patella betekend knieschijf.
Patella luxatie is eigenlijks ruimte op de knieschijf en het groefje wat er aan de achter kant inzit is niet diep genoeg zodat de Patella er uit schiet. Patella Luxatie kent 4 gradaties en gradatie 1 en 2 behoeft geen operatie,
3 en 4 wel maar het is een operatie die vrij makkelijk uit te voeren is.
Wel is Patella Luxatie in veel gevallen erfelijk. Maar er is ook een niet erfelijke vorm, als een hondje een ongeval krijgt op wat voor manier ook dan kan er ook Patella Luxatie ontstaan, dit noemen we een Traumatische Patella Luxatie.

 

 

LL - Lens Luxatie

Dit is een zeer pijnlijke oogziekte, de lens van het oog laat los en is vreselijk pijnlijk voor de hond.
En ook zeer erfelijk, wij hebben er voor gekozen om met honden uit de oude Dr Greig "Lamleh"lijnen
te fokken aangezien er gťťn Lens Luxatie tot op het heden in deze lijnen is voorgekomen.
Een operatie kan alleen uitkomst bieden of eventueel amputatie van een oog als een hondje LL heeft.
Wat heel belangrijk is dat wij als Fokker deze pijnlijke ziekte niet in de lijnen van onze hondjes en hun voorouders wensen te hebben en het gelijk elimineren wat wel degelijk mogelijk is, want vaak komt LL voort uit het niet goed op de hoogte te zijn als Fokker wat er werkelijk zich in de stamboom lijnen bevindt.
Hiervoor zijn heel veel programma's en tegenwoordig ook een DNA test.


 

PRA - Progressieve Retina Atrofie

Is een erfelijke afwijking waarbij het netvlies in de loop van de tijd verdwijnt.
Begint met nachtblindheid en leidt tot volledige blindheid.
Meestal een recessieve aandoening hetgeen wil zeggen, dat de lijder de afwijking van beide ouders heeft meegekregen.
Het hondje heeft gelukkig geen pijn met deze oogziekte en het komt zelden voor. 

Cataract

Is in de meeste gevallen erfelijk. Maar er zijn ook niet erfelijke vormen zoals ouderdom Cataract.
Dit is wat iedere hond bijna krijgt naarmate hij ouder wordt en deze vorm onderscheidt zich ook duidelijk van andere vormen.
Cataract is een soort vertroebeling van de lens en het is te vergelijken met staar op de ogen bij mensen,
meestal kan dit goed verholpen worden met een operatie of een laser behandeling, zodat het hondje verder zonder problemen oud kan worden. Omdat er zoveel vormen van Cataract zijn is het moeilijk te onderscheiden of het om een erfelijke of niet erfelijke vorm gaat.

 

 

CCL - Canine Ceroid Lipofuscinosie

Is een zeldzame aandoening en te vergelijken met de "Ziekte van Alzheimer"en dan onder de honden.
Er bevindt zich een defect in de kleine hersenen, en honden die de ziekte hebben is te herkennen aan dat ze hun oriŽntatie verliezen, ze hebben geen controle meer over hun over hun lichaam  d.w.z.  ze lopen overal tegen aan,
kunnen zo omvallen zodat het op epilepsie lijkt, denk wel dit is het niet.
Het contact met zijn omgeving is er niet meer. Als een Tibetaan dit op jonge leeftijd krijgt spreken we over een erfelijke vorm, maar is de hond op leeftijd dan is het net als bij oude mensen een ouderdom ziekte beeld en hoeft het niet altijd erfelijk te zijn. Er wordt momenteel veel onderzoek naar deze ziekte gedaan en er is inmiddels een DNA test die de link kan geven naar het defecte gen.

 

Slotwoord.

Dankzij de moderne technologie en dat er veel onderzoeken plaatsvinden die tevens  bekent worden gemaakt bij diverse instanties, komen bovenstaande ziekte beelden bijna niet meer voor in ons ras.

 

 

 

 

 

 

Top